Kroatie

Algemeen

Kroatië geldt reeds jaren als één van de absoluut favoriete bestemmingen voor zeilvakanties. De langgerekte kunst, meer dan duizend eilanden en duizenden baaien zorgen voor een gebied vol afwisseling, natuurpracht en cultureel erfgoed dat je jaar na jaar nieuwe ontdekking laat doen en nooit zal vervelen. Varen van eiland naar eiland, ondertussen even stoppen voor een duik in het helderblauwe water, genieten van een verse vi op de grill in één van de vele konoba’s die door lokale families worden uitgebaat … dit is waar het in zeilvakanties tenslotte allemaal om draait, niet?

Van Istrië in het noorden tot Dubrovnik in het zuiden (en Split en Zadar in ertussenin) biedt elk afzonderlijk gebied weer nieuwe bezienswaardigheden, natuurparken en historisch, cultureel erfgoed. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Umag, Poric, Rovinj, Pula en de Brioni eilanden in Istrië, de Kornatie eilanden voor de kust van Zadar, het eiland Hvar voor de kust van Split en natuurlijk ook de prachtige Middeleeuwse stad Dubrovnik, de paal van de Adria.

Klimaat

In Kroatië heerst een gematigd Middellands Zeeklimaat met warme, droge zomers. Voor zeilers vormt de Maestral het belangrijkste weerfenomeen, een goede zeilwind die uit het noordwesten komt en die in de loop van de ochtend opsteekt om in de namiddag weer te gaan liggen. De omstandigheden kunnen plaatselijk wel snel veranderen en ook windstiltes komen wel eens voor. Aan het andere eind van het windspectrum kan de Bora weleens voor onaangename verassingen zorgen. Deze harde wind die uit de bergen komt is meestal kortstondig van aard maar kan voor een stevige uitdaging zorgen als je je nog op het water bevindt.

Keuken

Met al die kilometers kustlijn wordt er natuurlijk veel verse vis (op de grill) klaargemaakt. Daarnaast vormen andere lokale gerechten zoals peka (stoofschotels), zwarte risotto (inktvisinkt), cevapcici (gekruide gehaktballetjes) en nog vele andere bereidingen zeker de moeite om uit te proberen in één van de traditionele konoba’s.

Er is ook een grote Italiaanse invloed waardoor je overal wel een pasta kan bestellen en vaak ook een pizza uit de houtoven.

Moeilijkheidsgraad

Het redelijk beschermde vaarwater biedt door de vele eilanden en onder water liggende rotsen en ondieptes toch wel een zekere uitdaging voor de schipper. Kaartlezen, goed een route kunnen plannen en een kennis van de verschillende weerfenomenen is toch zeker een vereiste om hier veilig en gerust zelfstandig te kunnen rondvaren. Een ICC en bedieningscertificaat voor de marifoon zijn vereist voor de schipper.

Wil je graag meer info over wat we doen en hoe we jou op weg kunnen zetten naar je droomreis?