Griekenland

Algemeen

Griekenland heeft natuurlijk niet echt een introductie nodig. De bakermat van onze beschaving, een land vol geschiedenis en cultuur en een gastvrijheid die ons, West -Europeanen, eigenlijk een beetje in verlegenheid zou moeten brengen. Of u nu de kust rond Athene en van de Peloponnesos verkent of u liever tussen de Cycladische of Dodecanesische eilanden waagt, u zal overal dezelfde tijdloze schoonheid, rust en gastvrijheid aantreffen. Een iconische mediterrane bestemming en niet voor niets al vele jaren lang de uitverkoren vakantieplek van zeilers uit de ganse wereld.

Klimaat

De weerkundige zomer in Griekenland begint eigenlijk al in maart maar wordt vanaf half mei pas echt stabiel. De volledige kuststrook en de eilanden worden gekenmerkt door een mediterraan klimaat met zachte, vochtige winters en warme tot zeer warme zomers.

Zeilers moeten vooral rekening houden met de Meltemi die gedurende de zomermaanden (vooral in juli en augustus) voornamelijk in de Cycladen en Dodecanesos zich kan laten gelden. De Meltemi kan enkele dagen tot een volledige week aanhouden en windkracht 5 à 7 is dan zeker mogelijk, maar ook 8 à 9 beaufort is niet uitgesloten. Hou hier dus rekening mee indien u van plan bent om gedurende de maanden juli en augustus de Cycladen te gaan verkennen.

In de Saronische en Argolische golf bent u beter beschut tegen sterke winden. Indien de Meltemi vanuit het Noordoosten u hier toch nog weet te vinden dan mag u zich verwachten aan 4à 5bft. Bij afwezigheid van de Meltemi mag u zich doorgaans verwachten aan aangename 2 à 4 bft uit het zuiden.

De Saronische en Argolische golf

Een fantastisch zeilgebied voor wie de uitdaging van de Cycladen nog niet onmiddellijk wil aangaan, maar ook voor alle anderen die het oude Griekenland willen ontdekken. Dit is waar het allemaal begon. Vertrekkend vanuit Athene bezoek je de idyllische eilanden Aegina, Poros, Hydra en Spetses en verken je de oostkust van de Peloponnesos met de indrukwekkende antieke site van Epidaurus en de gerestaureerde Byzantijnse stad Monemvasia.

Deze baaien (waarnaar vaak wordt verwezen als één baai met de naam Argosaronikos) vormen een beschut gebied met (meestal) rustig en vlak water.

De Cycladen

Deze cirkel (vandaar die naam dus) van 31 eilanden rond het antieke Delos is als het ware de hofleverancier van foto’s voor de toeristische sector. Wit en blauwe huisjes, magnifieke zeezichten vanuit de heuvels en pittoreske dorpjes tgene de bergflanken.

Enkele toppers zijn: Paros, Santorini, Mykonos en Milos.Maar laat u vooral niet tegenhouden om ook de rest te bezoeken.

Wil je graag meer info over wat we doen en hoe we jou op weg kunnen zetten naar je droomreis?