Wat en waarom Guletcruise

Wat is een Gulet?

Gulet is de algemene benaming voor Turks gebouwde houten motorzeilers die afstammen van de traditionele Aegaeïsche zeilboten die werden gebruikt als cargo-, vissers- en sponsduikschepen. Hoewel je ze tegenwoordig op bijna alle toeristische mediterrane bestemmingen kan vinden blijven ze voornamelijk afkomstig van de eeuwenoude scheepswerven in Bodrum en Marmaris. Turkije blijft dan ook de bestemming met het grootste (en misschien ook wel beste) aanbod aan Guletcruises (Blue cruises).

Er zijn 3 types van gulets te onderscheiden

Tirhandil:

deze zouden het best de traditionele schepen van de streek benaderen en zijn zogenaamde “double-enders” of spitsgatters. Dit wil zeggen dat zowel boeg als hek spits toelopen.

Gulet

deze bieden door hun ronde achtersteven iets meer ruimte achteraan

 

Aynakic

dit zijn gulets die door hun afgeplatte achtersteven over een zeer ruime (en meestal ook zeer luxueuze) achterkajuit beschikken.

Is er een Crew aan boord

Zonder crew geen cruise! De bedoeling is natuurlijk dat je tijdens deze reis volledig kan ontspannen en je eigen ding kan doen. Je moet je dus niet bezig houden met navigatie, zeiltrim, koken en opkuisen. Met andere woorden … een crew kan onmogelijk ontbreken op een guletcruise.

Afhankelijk van de grootte van het Gulet bestaat je crew uit 2, 3, 4 of 5 personen. Altijd aanwezig: kapitein en kok. Deze worden op grotere gulets aangevuld met een matroos (deckhand), host of hostess en aanvullend bedienend personeel.

De boot wordt gevaren, het eten wordt gekookt en opgediend en de kajuiten worden schoongemaakt. De rest moet je zelf doen

Welke kajuiten?

Al zijn het geen hotelkamers, je zal verbaasd staan over de ruimte die je hier krijgt!

De kajuiten zijn bijna steeds dubbel. Soms met 2 enkele bedden of een stapelbed maar voornamelijk met ruime dubbele bedden. Er is ook bijna altijd een eigen badkamer aan elke kajuit.

Maar laat ons eerlijk zijn: veel tijd zal je hier niet doorbrengen. Aan dek zijn er ligbedden, een grote tafel en vaak ook hangmatten voorzien. Gezien het klimaat van de streken waarin er voornamelijk wordt gevaren is dit toch echt wel de ruimte waar je het meeste tijd zal doorbrengen. Ook een nacht onder sterren mag eigenlijk niet ontbreken

 

Ligt de route al vast?

In tegenstelling tot de grote cruiseschepen moeten er geen op voorhand vastgelegde routes gevolgd worden. De uiteindelijke tocht die zal worden gevaren is zowel afhankelijk van de wensen van de opvarenden als van de voorstellen van de kapitein en natuurlijk de omstandigheden (het weer). Zegt u niets, dan zal de kapitein zijn eigen plan volgen … maar laat u wel van zich horen dan zal er steeds worden getracht om zo veel mogelijk aan uw specifieke wensen tegemoet te komen. De kapitein heeft hierbij natuurlijk wel steeds het finale beslissingsrecht!

U beslist dus mee of u voornamelijk in verlaten baaien wil liggen of graag ook eens in een bruisend havenstadje wil aanleggen.

Zijn Gulets veilig?

Goed dat u het vraagt!

Alle gulets beantwoorden natuurlijk aan de strengste internationale veilgheids-voorschriften voor personenvervoer op het water en worden bemand door professionele crews.

Er is wel steeds 1 héél belangrijke regel voor alle opvarenden om de veiligheid van iedereen aan boord te kunnen garanderen, namelijk: Luister altijd naar de kapitein. Als hij/zij beslist dat een bestemming niet kan worden aangelopen of zelfs dat er een dag niet kan worden uitgevaren vanwege het weer of andere omstandigheden dan is het van groot belang om dit ook te aanvaarden.

Deze regel geldt van het kleinste plezierbootje tot het grootste cargoschip, dus ook op een Gulet.

Wanneer betaal ik een correcte prijs voor een guletvakantie?

Er worden zeer veel guletcruises aangeboden (zeker in Turkije) en de prijzen hiervoor kunnen ook zeer verschillend zijn. Zoals bij de meeste dingen geldt ook hier: laat u niet misleiden door het goedkoopste aanbod. Een cruise staat of valt niet enkel met de kwaliteit van de boot (die bij de meeste aanbiedingen wel voldoende zal zijn) maar zeker ook met de crew en de bediening die je aan boord zal krijgen en spijtig genoeg durven sommige operators hierop wel eens te besparen om de prijs te kunnen drukken.

Wat betreft de bestemming zal je de beste deals nog steeds in Turkije vinden. Kroatië is weliswaar een prachtig gebied voor deze korte cruises, de prijzen liggen er opmerkelijk hoger. In Griekenland is het aanbod dan weer een pak kleiner waardoor je vaak beter vanuit Turkije kan vertrekken om de Griekse eilanden te bezoeken.

Ook wat betreft de kwaliteit van de gulets zelf kan er natuurlijk ook een onderscheid gemaakt worden, vaak aangeduid als:

– economy: kleine kajuiten, geen airco, eenvoudige kleine badkamers

– standard: airconditioned en grotere kajuiten

– luxury: grote, luxueuze kajuiten met goed uitgeruste badkamers, vele extra’s aanwezig

– Deluxe: grotere gulets met minder kajuiten, vaak vergelijkbaar met faciliteiten in 5* hotels

En tenslotte: Buiten het hoogseizoen (juli,augustus en september) zijn de prijzen flexibeler en is het mogelijk om heel goede aanbiedingen te vinden als je het een beetje in de gaten houdt. Tijdens het hoogseizoen zijn operators zelden bereid om iets aan hun prijzen te veranderen en moet je dus sowieso werken met de catalogusprijzen.

 

Kan ik zeeziek worden op een gulet?

De zee is de zee. Kleine boot, megacruise of tussenin … als je gaat varen op zee bestaat steeds het risico dat je zeeziek kan worden. Daarom nogmaals: luister naar de kapitein. Als hij/zij aanraadt om een dag in de haven (of baai) te blijven liggen dan is dit meestal met een goede reden. Ook al vind je zelf dat het weer toch helemaal niet zo slecht is, zij weten perfect wanneer de zee buiten de haven of de baai te wild is om nog te kunnen uitvaren en een zeeziektevrije dag te garanderen.

Hier staat tegenover dat deze vaargebieden gekemerkt worden door de goede omstandigheden en de rustige zee. De kans dat je ziek wordt is dus heel klein.

Zal ik me niet vervelen aan boord?

Dat zou dan wel heel straf zijn! Aan boord van een gulet bezoek je de mooiste plaatsen, geniet je van een uitzonderlijke rust en beschik je over een ruim aanbod aan activiteiten.

Nog één tip:

neem niet te veel mee! Vergeet niet dat je aan boord bent van een boot en de ruimte dus beperkt is. Met een zwembroek/bikini en een paar t-shirts kom je al een heel eind.

 

Goede reis,

Mascott

Wil je graag meer info over wat we doen en hoe we jou op weg kunnen zetten naar je droomreis?