Zeilgebied Middellandse Zee

5 redenen waarom de Middellandse Zee een ideaal zeilgebied is

Zonzeker

Hier hoeft natuurlijk geen tekeningetje bij. Met minimum een 300 tal zondagen per jaar is het oostelijke Middellandse zeegebied een droombestemming voor zonzoekers. En noem ons maar gerust “goed – weer – zeilers”, het is nu éénmaal puur genieten om op elk moment van de dag van de boot in de zee te kunnen duiken zonder schrik te moeten hebben om kou te lijden.

Geen getij, weinig stroming

Geen nood aan stroomatlassen, ingewikkelde diepteberekeningen en intensieve tochtplanningen. De Middellandse Zee ligt afgesloten genoeg om weinig invloed te ondervinden van de getijgolf die de Atlantische Oceaan ontwikkelt en is te klein om zelf een getijgolf van enige betekenis op te wekken. Hierdoor wordt er dus ook geen noemenswaardige stroming ontwikkeld en ben je zodoende vrijgesteld van ingewikkelde berekeningen om je ware voorligging en koers te gaan bepalen en andere peilingen met verzeilingen.

Ideaal dus voor ontspannen zeiltochten waarbij er niet teveel gerekend en gepland moet worden.

Voorspelbare wind

Hoewel ook hier de omstandigheden af en toe kunnen verrassen hebben de meeste gebieden in deze streek elk hun eigen, stabiele, voorspelbare windpatronen. Of het nu gaat om de Meltemi, Maestral, Sirocco, Jugo of Bora, deze eeuwenoude vaste windpatronen zorgen voor een zekere graad van voorspelbaarheid en helpen je bij het plannen van je trip. Ook windstiltes (voornamelijk ’s morgens) zijn redelijk voorspelbaar en kunnen vaak gebruikt worden om op motor stukken af te leggen die tegen de heersende, gangbare wind ingaan.

Grillige kustlijn

Baai na baai na baai na baai. Een eindeloze aaneenschakeling van de meest idyllische ankerplekken. Verlaten of met restaurantje, aan een mooringboei of achter eigen anker, vrij zwaaiend of met een lijn naar de kant … variaties op een thema maar allen even leuk.

De Lycische kust van Turkije werd met haar vele ingesloten en afgeschermde baaien de favoriete schuilplaats van piraten in de oudheid en is nu om dezelfde reden de favorieten bestemming van vele zeilers …. niet gevonden worden.

Helder water

Zichtnavigatie. Dat is en blijft het belangrijkste navigatiemiddel als je op de Middellandse Zee vaart. Eén bemanningslid vooraan op de boot wanneer het een beetje spannend wordt op de kaart en het helderblauwe, doorzichtige water laat je toe om op het zicht veilig de baaien en havens in te varen. Niet alleen mooi om te zien, ook handig om te navigeren dus.

Wil je graag meer info over wat we doen en hoe we jou op weg kunnen zetten naar je droomreis?