Turkije

Algemeen

De Lycische en de Carische kust in Turkije behoren zonder twijfel tot de mooiste zeilgebieden van Europa. De vele baaien en korte afstanden tot enkele kleinere (en ook iets grotere) Griekse eilanden maken het tot een gebied waar elke zeiler zijn ideale tocht wel kan samenstellen. Van baai tot baai in een paar uurtjes of met langere tochten naar één van de prachtige steden aan deze kust, het kan allemaal. De navigatie kan met andere woorden eenvoudig worden gehouden maar een minimum kennis is toch zeker wel vereist. Met een goede planning is dit een gebied dat zowel de beginnende bareboatzeiler als de meer ervaren schipper tevreden kan stellen.

De Lycische kust strekt van Marmaris tot Antalya en wordt gekenmerkt door haar dramatische achtergrond waarin het Taurusgebergte tot aan de kustlijn lijkt te komen. Met steden zoals Fethiye, Göcek, Kas en Kalkan en natuurgebieden zoals Skopea Limani in de baai van Fethiye kan je tocht werkelijk all kanten uit. Rust en ontspanning, culinair en sociaal, historisch en cultureel, alles is hier aanwezig.

Meteo

Van mei tot en met oktober geniet je in Turkije van stabiel zomerweer met vooral heel veel zon. Het weerbeeld voor zeilers wordt gedurende de zomermaanden voornamelijk bepaald door een restant van de Meltemi die hier uit Westelijke richting en met verminderde kracht (gemiddeld 3 à 4bft) soms enkele dagen kan aanhouden. Bij afwezigheid van de Meltemi is het meestal een zachte zuidelijke zeebries die rond de middag opsteekt die uw zeilplannen zal bepalen en die ’s avonds weer wegvalt zodat u rustig in de kuip van uw aperitief kan genieten.

Moeilijkheidsgraad

De baai van Göcek is zeer beschermd en vraagt dan ook minder ervaring van de schipper als bob Bodrum, waar de Meltemi nog voor uitdagende zeilomstandigheden kan zorgen. Ook in de baai van Marmais ligt u al bij al redelijk beschermd voor de grootste uitdagingen. Dit neemt niet weg dat u als schipper in al deze gebieden over voldoende kaartlees kennis dient te beschikken en dat een ICC en marifoonlicentie op zijn minst kunnen worden voorgelegd.

Zeker de moeite om te starten, te passeren of te stoppen: 

Fethiye 

Fethiye is een levendige marktstad van ongeveer 80.000 vaste inwoners. Het is een aangename stad waarin je alle comfort van een moderne westerse stad terugvindt maar waar je je vooral ook bewust wordt van de overgang tussen Europa en Azië die Turkije kenmerkt. Plaatselijke groentemarkten zijn nog onvervalst Turks, maar de winkelstraat in het centrum is onversneden westers. Het is een plaats waar je deze indrukken rustig met elkaar kan vermengen door gewoon rond te wandelen, een lekker Turks restaurant uit te zoeken (keuze genoeg hier) en nadien nog een cocktail te gaan drinken in één van de cafés in het centrum.

In de oudheid was de stad gekend als Telmessos, een onafhankelijke stad die weigerde deel uit te maken van de Lycische Liga. Uit deze periode zijn er vooral her en der verspreide rotsgraven en tombes overgebleven. Ook in Byzantijnse tijd bleef het een belangrijke haven en handelscentrum. Verschillende aardbevingen, waarvan de laatste grote in 1958, zorgden ervoor dat er van de oude stad bijna niets is overgebleven. Ook de naam veranderde reeds enkele keren, van Telmessos in de oudheid naar Anastasiopolis in Byzantijnse achtste eeuw en nog geen eeuw later naar Makri (Megri in het Turks). De laatste naamsverandering kwam er in de jaren 30, ter ere van Fethi Bey, een pionier van de Turkse luchtvaart die omkwam in de Eerste Wereldoorlog. Zijn (gevleugelde) standbeeld staat vlakbij het antieke theater, vlakbij de toegang tot het centrum van Fethiye.

Bezoek zeker het theater en de rotsgraven (tempelgraf van Amyntas) en als je nog tijd hebt mag ook zeker een bezoekje aan het oudheidkundig museum niet ontbreken.

Marmaris

Marmaris is een levendige (soms zeer levendige) stad die voornamelijk op het grotere toerisme gericht is. Maar … het is ook een prachtige baai met een moderne marina waar u over alle comfort en luxe beschikt. Het is ook een prachtig oud centrum, gelegen op een kleine heuvel met bovenaan een 16de eeuwse citadel vanwaar je een prachtig zicht hebt op de baai en de haven. In dit kleine centrum vindt u leuke winkels, lekkere restaurantjes en een leuke wandeling.

Kekova / Simena – Kalekoy – Ucagiz

Dit is zonder twijfel één van de mooiste gebieden voor zeilers waar alle ingrediënten die je in een zeilreis zoekt samenkomen. Natuur, cultuur, geschiedenis, rustige ankerbaaien en leuke, levendige aanlegplaatsen, alles op slechts korte tochtjes van elkaar verwijderd. Hier kan je zonder zorgen een week (en meer) vullen, wat je ook zoekt.

De antieke verzonken stad Simena bestaat uit twee delen: op het eiland Kekova zijn de ruïnes van de antieke en Middeleeuwse nederzettingen half verzonken door de zware aardbevingen die de regio teisterden in de 2de Eeuw n.Chr. De huizen liggen half onder de waterspiegel en trappen dalen af in het prachtig helderblauwe water. Op het vasteland is Kaleköy nog steeds een levendige vissersstad waar de moderne gebouwen tussen de antieke en Middeleeuwse overblijfselen staan. Boven het dorp domineert het goed bewaarde Kasteel van de ridders van de “Orde van Malta”.

In 1990 werd een gebied van 260 km2 rondom Kekova uitgeroepen tot beschermd gebied en valt sindsdien onder de bevoegdheid van het Ministerie van Milieu.

 

Kas

Kas was tot 1923 een stad van Griekse vissers en een belangrijke handelshaven. Hierna werd de Griekse orthodoxe bevolking vervangen door Turkse moslims en onderging het stadje dezelfde evolutie als de meeste kustplaatsen in de omgeving. Kas heroriënteerde zich rond toerisme en immobiliën. Op de heuvelflanken rond het oude stadje verschenen overal hotels en tweede verblijven waardoor getal van 8000 inwoners in de winter verveelvoudigt gedurende de zomermaanden.

Het oude stadje is, zoals vaak, wel nog intact en biedt een aangename, rustige sfeer en leuke winkels en restaurants in smalle straten om tussen te verdwalen.

Aangezien het moderne stadje bovenop het antieke Antiphellos werd gebouwd vind je hier en daar nog de ruïnes van de oude nederzetting terug tussen de nieuwe gebouwen. Het Griekse theater dat een beetje buiten het centrum ligt is prachtig bewaard gebleven. Het Leeuwengraf middenin de straat Uzun Carsi vormt het beeld waarmee Kas het vaakst wordt weergegeven (zie foto’s).

Er werd naast de kleine oude haven een nieuwe jachthaven aangelegd die alle modern comfort biedt maar waarvoor je natuurlijk ook de prijs betaald.

Vlak voor de kust domineert het Griekse eiland Meis (Katellorizon) het uitzicht. Er worden vanuit Kas verschillende daguitstappen hier naartoe aangeboden.

Kalkan

Dit kleine vissersdorp leefde tot diep in de jaren ’70 van de vorige eeuw enkel van visvangst en olijfteelt. Vandaag is het vooral een schitterende tussenstop om de rust even af te wisselen met een levendig stadje. Het kleine centrum rond de oude haven is en leuke (en levendige) plaats waar je een overvloed aan restaurants en cafés kan vinden.

Het haventje zelf biedt niet zo veel plaats maar de havenmeester doet steeds zijn best om zoveel mogelijk jachten te ontvangen. Het loont zeker de moeite om hier een namiddag door de straten te slenteren en ‘s avonds lekker (zij het redelijk duur) te gaan eten op én van de vele restaurants met dakterras. Het uitzicht is hier steeds adembenemend.

Je loopt wel een klein risico op een lichte financiële kater na een middag in de winkeltjes en een avond op restaurant en café.

Wil je graag meer info over wat we doen en hoe we jou op weg kunnen zetten naar je droomreis?