HET KWADE OOG

De uitleg achter het kwade oog. Iedereen die Turkije al een keer heeft bezocht, het maakt zelfs niet uit welk deel van Turkije, heeft deze blauwe talisman wel ergens zien hangen of is zelfs met ééntje naar huis gegaan als souvenir. Het kleine lichtblauwe oog op een donkerblauwe cirkelvormige glazen ondergrond staart je dan ook aan vanuit elke winkel, restaurant, marktkraam, vanachter elke hoek.

Maar wat is hier nu de betekenis van?

Het is een talisman, dat weten we, maar waar beschermt het je nu juist voor?
Wel … het kwade oog beschermt je voor kwade ogen.

Dit Turkse bijgeloof gaat er namelijk vanuit dat alle blikken die gericht worden op jou en je bezit een zekere graad van jaloezie en kwade wil bevatten (bewust of onbewust) en dat elke kwade blik die jouw richting uitkomt je ook daadwerkelijk ongeluk en schade zal toebrengen. Het blauwe oog aan de deur of rond je arm of nek houdt deze blikken voor je tegen.

Soorten

Er worden 3 soorten van kwade blikken onderscheiden: de onbewuste (deze brengen je eveneens schade toe, maar dan zonder kwade wil van de toebrenger), de bewuste (gerichte, doelbewuste schade specifiek voor jou en met voorbedachte rade!) en de onzichtbare (zonder twijfel de meest schadelijke).

Door ook van de onbewuste blikken een aparte categorie te maken wijst dit bijgeloof ons op onze aangeboren, onmiskenbare en onvermijdbare afgunst. We kijken allemaal met een kwaad oog, of we dit nu willen of niet.

Ook de kleur van je ogen speelt een grote rol. Afwijkende, exotische oogkleuren zullen meer schade toebrengen dan bruine ogen, maar het zijn vooral de (Westerse) blauwe ogen die als uiterst gevaarlijk beschouwd worden en waartegen je je steeds dient te beschermen.

Talisman

Hoewel we ze ondertussen voornamelijk als souvenirs voor toeristen zien blijft het een bijgeloof dat nog steeds in alle lagen van de Turkse bevolking leeft en zal je in de meeste Turkse huizen deze talisman nog kunnen terugvinden. Het vervaardigen van de talismans is in Turkije trouwens een erkend vakmanschap en je kan dus gerust zijn dat ook jouw Kwade Oog, gekocht in een toeristische bazaar in Antalya of Bodrum, van Turkse makelij is.

En geen schrik als de jouwe gebarsten is of in stukjes gebroken … dit wil gewoon zeggen dat hij zijn werk heeft gedaan en dat hij je goed heeft beschermd voor kwade blikken.