Naar Turkije via Rhodos

Bij het zoeken naar vluchten om in Fethiye of Marmaris te geraken wordt er vaak één mogelijkheid over het hoofd gezien. Dalaman vormt natuurlijk de eerste keuze gezien de ligging, maar hiervoor vind je enkel voordelige tickets in het hoogseizoen en dan nog zijn ze in vergelijking met andere luchthavens vaak aan de dure kant. Antalya biedt dan weer een overvloed aan mogelijke vluchten in alle prijsklasses maar bevindt zich wel op een drietal uurtjes rijden van Fethiye en een dikke vier uur van Marmaris.

De derde mogelijkheid is Rhodos. Dan ben je nog niet helemaal in Turkije maar wel dichter bij je eindbestemming dan bvb vanuit Antalya het geval is. Zowel Fethiye als Marmaris bevinden zich namelijk op een korte oversteek (1,5 uur) met de ferry.

Deze derde optie hadden we zelf ook nog niet uitgeprobeerd en we vroegen ons dan ook af of prijzenklopper Ryanair hiervan niet snel de eerste optie zou kunnen maken. Proberen dus … 

Rhodos oude stad

Rhodos oude stad

Onze tickets: Ryanair, Charleroi naar Rhodos, woensdag 27/05 om 14.30, terug op 03/06 om 19.30, 92 € pp h/t (zonder bagage). Tel hierbij 75€ of 80€ h/t voor de ferry (afhankelijk van de bestemming) … Geen slecht begin. Bij de concurrentie voor Dalaman zaten we toch al gauw rond de 200€ a 250€ pp h/t (zonder bagage) en daar moet je dan natuurlijk ook nog een luchthaventransfer bijtellen.

Eén klein minpuntje echter: er is tot 01/06 slechts 1 ferry per dag naar Fethiye (16.00) en 1 naar Marmaris (09.00). Aangezien onze vlucht pas om 19.00 (lokale tijd) aankomt zullen we moeten overnachten in Rhodos. Nu zijn er wel ergere straffen te bedenken dan een overnachting in Rhodos, dus … geen probleem, we reserveren gewoon één goedkope overnachting in het fantastische oude stadscentrum van Rhodos. Dit bevindt zich namelijk ook nog op wandelafstand van de ferryterminal.

Vanaf hier werd het echter een beetje ingewikkelder dan voorzien. Ik had jullie graag verslag gedaan van hoe onze vlucht mooi op tijd vertrok en wij op het voorziene uur in Rhodos waren aangekomen, in ons hotelletje waren ingecheckt en lekker Grieks waren gaan eten in afwachting van onze oversteek. Maar … voor wie het zich herinnert: op 27/05/2015 zorgde een ongeaarde generator bij Belgocontrol voor een algemene panne en een volledige sluiting van het Belgische luchtruim. Vlucht geannuleerd!

We vonden wel nog een vlucht van Jetairfly later op dezelfde dag vanuit Zaventem, die volgens de mensen in het Jetairbureau op de luchthaven van Charleroi zonder probleem (lees: monsterlijke vertraging) zou kunnen vertrekken. Om jullie niet met de details te vervelen (en geloof me: ze waren vervelend) zullen we de extra 5 uur vertraging die onze tweede vlucht had en waarover we hoegenaamd géén informatie meer kregen hier niet vermelden. Na 12 uur op de luchthaven te hebben doorgebracht zijn we uiteindelijk toch nog vertrokken en kwamen we omstreeks 04.00 lokale tijd aan in Rhodos. Nog heel even naar het hotel om een uurtje te slapen en op te frissen maar geen Griekse maaltijd meer voor ons. Jammer maar natuurlijk zeer uitzonderlijk.

Vanaf 08.00 mochten we inchecken voor de ferry naar Marmaris en om 09.00 stipt zijn we vertrokken. Een rustige overtocht van ongeveer 90 minuten bracht ons tot in Marmaris waar de paspoort- en visumcontrole zeer vlot verliep.

 

 

Al bij al dus een hoop pech op de heenweg maar de terugvlucht bewees dat het ook anders kan. Ferry stipt 09.00 vanuit Fethiye vertrokken en 10.30 aankomst in Rhodos. Nog een dagje in de oude stad van Rhodos doorgebracht en toch nog een lekkere Griekse sla besteld voor de lunch en ’s avonds om 19.30 mooi op tijd in de Ryanair Boeing gestapt en vertrokken. Hadden we dit op de heenweg ook gehad dan zou ik durven spreken van een perfect alternatief voor de luchthavens van Dalaman en Antalya.

Nog even op een rijtje:

Vlucht Charleroi – Rhodos met Ryanair: 3,5 uur, prijs naargelang aanbod, wij betaalden 92€ pp

Taxi van de luchthaven van Rhodos naar de ferryhaven: +/- 20 minuten, 22€

Ferry Rhodos – Fethiye of Marmaris: 90 minuten €75 h/t (Marmaris is iets duurder met 80€ h/t)

 

De moeite om te overwegen bij het zoeken naar uw vlucht.

 

Goede reis

Mascott

Wil je graag meer info over wat we doen en hoe we jou op weg kunnen zetten naar je droomreis?